Nieuws

13 December nogmaals een vuurwerk theorieavond

Geplaatst op 5 December 2012

Vuurwerk-angst? Doe er NU iets aan! Vuurwerk angst voorkomen en of bestrijden. Kennisoverdacht voor alle eigenaren van honden.

Donderdag avond d.d. 13 december aanvang 19.00 uur in de kantine van Hondensport Hoogkerk organiseren wij een  vuurwerk workshop.
Indien u belangstelling heeft stuur ons een mailtje! en wij nemen contact met u op.

Veel eigenaren zijn er nu nog niet mee bezig, maar zouden dat beter wel kunnen doen. Vuurwerkangst. Over zo’n twee maanden barst het weer los, met heel veel bange dieren als gevolg. Maar je hond hoeft niet bang te zijn, jij kunt hem er door heen helpen maar dan moet je wel NU beginnen met de voorbereidingen! Voor de meeste honden geldt, dat de angst sterk kan verminderen als je als eigenaar tijd investeert in training. Het is geen garantie dat de angst helemaal weg gaat, maar het is heel vaak goed mogelijk de scherpe randjes van de paniek te halen waardoor het minder heftig is.

Voor deze training is het verstandig om een geluidscd te gebruiken. Nu zijn er diverse van op de markt en de ene is zeker niet van dezelfde kwaliteit als de andere. Natuurlijk kunnen ook trillingen, geur en lichtflitsen een belangrijke rol spelen bij de angst. Als je merkt dat de geluidscd onvoldoende werkt, kun je ervoor kiezen om je meer op deze factoren te richten in de training.

Als je gaat trainen, zijn er twee dingen heel belangrijk:
* laat vuurwerkgeluid horen terwijl de hond ontspannen is en op een zodanig volume dat de hond er niet bang voor is (let op stress-signalen!!). Om de hond te laten ontspannen, zou je onder meer deze workshop kunnen volgen.
* Doe iets met of voor de hond dat hij erg leuk of lekker vindt, zodat er een positieve associatie wordt gemaakt.
Dat betekent dat je een spelletje gaat doen dat hij erg leuk vindt, dat je hem voert als het geluid op het volume staat dat je hond aankan of dat je met hem een training doet die hij positief vindt. Zolang hij het maar leuk of lekker vindt en je met het volume onder het niveau blijft dat bij je hond geen stress veroorzaakt!

Het is bij deze training erg belangrijk dat je de lichaamstaal van je hond goed kunt lezen. Verhoog je namelijk het volume terwijl de hond weliswaar niet doodsbang is maar het wel wat spannend vindt, loop je een groot risico dat de angst alleen maar groter wordt! Om deze reden ben ik geen voorstander van de speciale vuurwerkcursussen waar in groepen gewerkt wordt. Het is als trainer, hoe goed je ook bent, simpelweg niet mogelijk om alle honden perfect te observeren in reactie op een geluid. Daarmee loop je dus de kans dat de instructeur een stress-signaal mist en het volume omhoog gaat terwijl je hond daar nog niet aan toe is. Met alle gevolgen van dien.

Als je een aantal keren iets heel leuks gedaan hebt met je hond met de cd op een bepaald volume en zonder dat de hond angst vertoont, ga je een stapje hoger met het volume. Wees alert op stress-signalen zoals hijgen, trillen, gapen, pootje heffen of tongelen (met tong neus proberen aan te raken in een snelle beweging). Een of twee stress-signalen en daarna lekker spelen of eten? Dan is er nog geen probleem, maar als je meer/vaker stress-signalen ziet; doe een stapje terug!

Wat te doen bij vuurwerk-angst
* Realiseer je dat er niet één wondermiddel is dat de angst doet verdwijnen. De oplossing bestaat meestal uit een pakket van training, management en eventueel ondersteuning met reguliere en/of natuurlijke middelen.
* begin NU met trainen
* koop een goede geluidscd
* zorg dat je op de hoogte bent van stress-signalen en herken ze bij je hond
* Langzaam volume opbouwen mbv iets dat de hond leuk of lekker vindt
* Als cd onvoldoende werkt, trainen op geur, trilling en licht
* Schakel deskundige hulp in

Wat niet doen bij vuurwerk-angst:
* Trainen uitstellen
* Groepscursus vuurwerkangst volgen. Individuele vuurwerkles is vanzelfsprekend wel een aanrader!
* Volume te hard zetten
* Volume sneller verhogen dan de hond aan kan

Dus meld je aan voor donderdagavond 13 december  2013 vanaf 19.00 uur tot 21.00 uur.  Kosten zijn € 10,00 per familie inclusief een kopje koffie of thee.

U kunt uw viervoeter die avond thuis laten omdat dit een theorie avond betreft.