NK Hollandse Herders 2012

Nederlands Kampioenschap IPO Hollandse Herders 2012

is gewonnen door Hoogkerkster

Jose Stienstra met haar Holland Faya v. Le Dobry

Waar een kleine club groot in kan zijn!

Op het terrein van Hondensport Hoogkerk organiseert Werkhondengroep de Hollander het Open Nederland Kampioenschap voor Hollandse Herders. Een kampioenschap met 19 deelnemers, die naast de Nederlandse deelnemers ook maar liefst negen buitenlandse inschrijvingen telde. De deelnemers kwamen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Denemarken. Maar naast het Nederlandse publiek kwam het ook uit Ireland, Engeland, Tjechie, Griekenland en Duitsland

De voorbereidende werkzaamheden zoals het benaderen van alle contacten, het bijhouden van de website en de juiste poppetjes op de juiste plek zien te krijgen, begint al in een vroeg stadium.

Dit alles is voornamelijk de inspanning van de Familie Stienstra van Hollandse Herder kennel v. Le Dobry. De weken voor het kampioenschap vinden de vaste vrijwilligers aansluiting, Het opbouwen naar een waar wedstrijdterrein kan beginnen.

In de dagen voor het NK wordt er al fanatiek ingetraind. Daarbij loopt de camping vol en loopt de gezelligheid op. Het is vrijdag voor het kampioenschap dat Klaas Stienstra alle speurvelden nog inspecteert.

Omdat dit de 5e editie was is er op zaterdag een fokgeschiktheidstest georganiseerd door de VVHH, daar konden de Hollandse Herders gekeurd worden op hun gedrag en hun uiterlijk. Momenteel is er veel te doen in de media betreft het fokken van rashonden en daarbij willen voldoen aan de schoonheidseisen die ten koste gaan van de gezondheid.

Zaterdagavond was er voor iedereen een gezellige barbeque. De gesprekken gingen natuurlijk over de Hollandse Herder, -fok, -africhting en het kampioenschap. Na een lange avond wordt het vanzelf weer zondagochtend. Geloof me, deze kwam voor sommige iets te vroeg.

De keurmeesters waren voor afdeling A het zogenaamde speuren (zoekwerk) : de heer Ben Ekhart , afdeling B (gehoorzaamheid): de heer Joop Janse en voor afdeling C het bijtwerk : de heer Siem Kwak. De laatst genoemde werd geassisteerd door twee sportieve helpers, Martijn Verkuil en Ruud Broeders.

De vaste spoorleggers de 2 J’s ( Jan Rietveld en Jan van de Vis) vertrokken al vroeg naar de speurvelden. Er werden zeer mooie punten gescoord op de speurvelden. Hoogste score ging hier ook naar de combinatie Jose Stienstra met haar Faya, ze verloren maar 1 punt en hielden 99 punten over.

Om 8.00 uur begon ook het Appel gedeelte. Het grote aantal buitenlandse deelnemers en de daarbij horende onbekende honden, maakte het extra verrassend. De Duitse Andrea Manthey gooide hoge ogen met 98 punten voor afdeling B. De heer Janse, een sportief en gedreven keurmeester gaf alle combinaties een uitgebreide toelichting.

Op het onderdeel pakwerk was het genieten. Al moet ik toegeven dat sommige buitenlandse honden iets moeite hadden met onze manier van pakwerk maken. De stemdreiging van onze pakwerkers is onbekend in het buitenland.

Maar daar zal ik geen technisch verhaal van maken. De pakwerkers hebben naar eer en geweten gehandeld. Wederom kwam de Duitse Andrea Manthey met Boyd’s Bullriding Glenmore en Jose Stienstra met Holland Faya v. Le Dobry met 96 punten van het veld.

Het niveau van de deelnemende Hollandse Herders was hoog. De honden profileerden zich als zeer werklustige werkhonden.

Jose Stienstra en haar Faya zijn Nederlands Kampioen 2012 geworden met 292 punten, tweede is geworden de Duitse Andrea Manthey met Boyd’s Bullriding Glenmore met 291 punten en derde ons Hoogkerker lid met de broer van Faya; Annejan Machiela met Holland Franco v. Le Dobry met 281 punten.

Beste IPO II combinatie is Madlen Keller uit Duitsland met Boyd’s Bullriding Ixxus met in totaal 269 punten en bij de IPO I combinatie’s de enige ruwhaar kandidaat Willy Gerkes met Heer Alex v. ’t Vrijbuitersnest met 234 punten.

Kortom een wedstrijd om niet te missen. Hondensport Hoogkerk die met een kleine groep leden en bijgestaan door een geweldige groep vrijwilligers van de hondenschool en buitenaf, een gezellige en sportieve wedstrijd hebben ten toon gespreid. Sponsoren zoals Mike Selby, Siam Crown Kennel en de Koning van Thailand, VDM CAVOM, KNOL KOEKEN en APPORT Hondensport, die er voor zorgen dat wij deze wedstrijd mogelijk kunnen maken en boeren die hun velden beschikbaar stellen danken wij hiervoor.

De uitslag:

Uitslag NK Hollandse Herders 2012

Uitslag als PDF: klik hier

Podium NK HH 2012

Beste IPO II combinatie: Madlen Keller (Duitsland) met Boyd's Bullriding Ixxus

Beste IPO I combinatie: Willy Gerkes met Heer Alex v. 't Vrijbuitersnest

Video’s NK HH 2012, gemaakt door Jaap Verheij, Sander Mook en Ron van Hal:

Voor meer video’s van het NK HH 2012: klik hier

Vermaak tijdens het NK 2012:

Retrospective:

The final results:

Results Dutch Championships Dutch Sheperd 2012