Seminar met Bart Bellon, 2007

Hoogkerk vol met Hondensporters tijdens het Seminar met Bart Bellon.

Zaterdag 1 september ’07, werd er door Kennel v. Le Dobry in samenwerking met Werkhondengroep de Hollander een seminar gegeven met Bart Bellon.
De voorbereidingen startten begin 2007. De reden dat wij dit organiseerden had te maken met het aankomende 30 jarig bestaan van Kennel v. Le Dobry op 13 oktober a.s., waar africhting altijd in een hoog vaandel staat. Omdat wij ons altijd inzetten op het gebied van africhting en graag bij de besten willen horen moet men openstaan voor vernieuwing en je kennis en kwaliteiten vergroten.

Het Seminar genaamd “Suikerbrood en Zweepjes” & “Step by Step”, hield in:

Hondentraining in theorie en praktijk
• Hondentraining moet humaan zijn om te zien.
• Honden trainen moet diervriendelijk zijn
• Honden trainen moet effectief zijn

Kortweg samengevat:
“welke regels moeten in acht worden genomen om succes te boeken in het trainen van de hond”.

Voor diegenen die Bart Bellon niet kennen, hij is de meest bekende in Europa en Amerika voor het geven van seminars en een “meester” in het trainen van honden met de methodiek: NEPOPO (negatief/positief/positief)

Bart Bellon werd geboren op 20/03/1960. Hij heeft zijn jeugd doorgebracht in Burundi (Belgische kolonie) en heeft vanaf zijn prille jeugd steeds honden gehad. In 1974 kwam hij terug in België en verbleef vlakbij een plaatsje genaamd Mechelen, de geboorteplaats van de Mechelaars. Hier is hij de locale hondenclub, een van de toonaangevende clubs in België, gaan bezoeken.

In Wemmel studeerde hij af als leraar lichamelijke opvoeding, had als hobby voetbal en was van 1980 tot 1982 Para in het Belgisch leger.

Hij werd lid van de NVBK (Nationaal Verbond Belgische Kynologen), werd in 1991 Belgisch (ring) kampioen met Flup en in 2001 Belgisch Ring kampioen met Zodt.

Vanaf 1991 tot heden werden 7 leden van zijn club Belgisch kampioen met verschillende honden.

Hij maakte de volgende video’s;
• Dances with Malinois/ Jürgen Rixen (Belgische ringsport)
• Dirty Dance/ Jürgen Rixen (Franse Ringsport)
• Contact/ Helmut Raiser (Video van elektronisch trainen).

Bart Bellon geeft al 13 jaar seminars en is zaakvoerder van B.C.BB bvba.

Op 1 september verzamelden zich 170 personen uit Nederland, Duitsland, België en Finland in het dorpshuis van Hoogkerk om ‘s ochtends het theorie gedeelte te beluisteren onder het genot van een heerlijke bak koffie. Het waren niet alleen africhters uit de IPO maar ook uit de KNPV, VDH, reddingshonden, behendigheid en zelfs gedragstherapeuten. Dus een zeer groot divers publiek.

Het praktijkgedeelte vond plaats op het terrein van de HSV Hoogkerk aan de Zuiderweg. De catering liep zeer vlot en iedereen had binnen afzienbare tijd zijn drinken of eten, zodat het praktijk gedeelte om 13.00 uur weer kon beginnen.
Bart had een pup mee van 3 maand, een zwarte mechelaar van 12 maand en nog twee oudere honden. Door deze verschillende leeftijden van de honden werd het een zeer interessante middag, waar veel oefeningen uit de doeken werden gedaan. Het aanleren stap voor stap en de tijd die men in een dier moet steken om iets goed aan te leren. Waar hij vooral op lette was dat een hond een hond is en geen mens. Een hond is een roedeldier en jij bent zijn Alfa (leider) daar moet hij aan gehoorzamen.
De honden moeten werken voor hun eten en je kon duidelijk aan de honden zien dat zij dit ook met liefde en veel inzet voor hem deden.
De honden waren enthousiast, veel drift en super snel. Sociaal voor mens en dier.
Het laatste uur werd besteed aan geleiders die problemen ondervonden met aangeleerd gedrag van hun hond. Bart gaf ze duidelijke tips zodat ze verder konden werken aan het oplossen van het probleem van de hond. Zo consequent als hij is met honden zo consequent was hij met zijn tijdschema en daarom stipt om 17.00 uur beëindigde Bart het seminar en kon iedereen nog even lekker nakletsen tijdens de terug reis naar huis.

Het mag dus wel uniek worden genoemd dat Bart Bellon naar Hoogkerk kwam om zijn enorme ervaring en schat aan kennis op het gebied van trainen met honden met ons te delen.

José Stienstra-Pelsma