2009: Seminar met Tuukka Nikola, Finland

HSV Hoogkerk.

Mijn eerste IPO seminar.

Via google ben ik als leek altijd op zoek naar zaken betreffend ipo sport. Ik ben er pas kort mee bezig en probeer info overal vandaan te halen. Een teefje van nu bijna 2 jaar probeerde ik op te leiden tot ipo. Maar ik miste opbouw en ik ben iemand die altijd wil weten waarom ik iets ik doe.
Toen kreeg ik een reu naar het vroegtijdig overlijden van mijn jonge reu en deze reu kwam ook uit een goede werklijn groenendaelers.
Dus ik moest meer weten van de sport en zo kwam ik via google terecht bij Ellen. Oh, super ze heeft ook groentjes dacht ik.
Ik was zo brutaal om haar te emailen met vragen, waar train je, hoe train je en ook waarom train je zo.
Ergens had ik een sprankje hoop, wellicht een super train lokatie voor me, maar dat viel helemaal in het water toen ik hoorde dat ze in de top van Nederland traint en ik helemaal down Nederland woon?
We mailden over train zaken en we waren in de mood, so to speak.
Toen kwam ze in een email, met de uitspraak, ik weet misschien iets voor jou. Dit las ik en sprak het in gedachten zo uit zoals ik natuurlijk praat, want Ellen kende ik alleen van geschreven woorden.
En wat was misschien iets voor me, het week seminar van Tuukka Nikola.
Ik besprak het met Dick en vroeg aan José of we konden inschrijven en ja, alles was in kannen en kruiken. Ik ging naar een ipo seminar. Helemaal trots was ik.
Eerlijk gezegd, peste ik mijn mede ipo deelnemers uit onze club, een beetje, want ik ga lekker leren, en jullie denken alles te weten. En ik weet volgende week meer dan jullie. ;-) Ik had inwendig pret.

Na een regenachtige dag rijden naar Groningen vanuit het zuiden des lands kwamen we aan in Hoogkerk en reden met onze caravan richting het terrein, we hoorden honden blaffen en ik zag mensen staan. Hey dacht ik, er stonden 2 vrouwen en 1 ervan met een groenendaeler, Ellen moet dat zijn, dacht ik. We stelden ons voor en toen Ellen zich voorstelde dacht ik, hey ik ken haar. Bleek later dat ik haar koppelde aan Jeltje, van de serie mijn dochter en ik..sorry Ellen, ik bedoel dit niet verkeerd;-)))))).. Maar je sprak hetzelfde en dat vond ik leuk om te horen, vast dacht jij ook iets, ik, met mijn dubbel zachte G…en de lengte van een zuiderling..hihi.
Ellen kwam nog even een praatje maken en wij installeerden ons.
We kregen te horen dat Tuukka een aanwezig manneke was.
Ach, ik nam me voor om te komen leren, dus ik zie wel.
De dagen zouden lang worden, van 10 uur ’s morgens tot zeker 10 uur ’s avonds. Pauze. Daar heeft Tuukka niet van gehoord. Tja, wij dwaze Nederlanders wel dus;-)
Wij lunchten niet mee omdat wij dan even de honden wilde uitlaten en even aandacht aan ze wilde geven. Dat is de enige kritiek op deze week. Las een verplichte pauze in, nu was ik altijd een beetje pist off dat ik train adviezen miste. Maar ondanks dat, namen we een toch een uurtje voor de honden. Daar hadden ze recht op,. Nog nooit hebben ze de auto zo lang van binnen gezien.

Hoe is die Tuukka. Recht voor de raap, to the point en no nonsens.
Inhoudt technisch ga ik niet schrijven over zijn lessen want dat zit in mijn geheugen;-) en in mijn pc ..haha.
Maar hij verteld heel veel en als je goed luistert dan heeft elk verhaal een story en één en één is twee en je hebt weer een train oplossing of antwoord.
Ik in ieder geval wel. Ik stoor me bv vaak in seminars aan mensen die het woord overnemen en over hun probleem uren praten en dan denk ik altijd, nu mis ik wat de persoon die het seminar geeft wil vertellen en juist dat gedeelte gebeurde bij hem niet, chapeau. Super.

De lucht was blauw en de zon was fel en Groningen is plat. Ik kom van heuvels en berg en dal;-)

Hoe ik alles ervaren heb.
Ik en ook Dick maar ik schrijf namens mezelf heb alles als zeer leerzaam ervaren. Ik was bang dat de lange dagen me teveel zouden worden, ik ben een mens van op zijn tijd rust en me even terug trekken om tot mezelf te komen. Maar dit is me reuze meegevallen. Het avond eten was perfect geregeld. Kan niet anders zeggen. De sfeer was goed en soms een beetje geprikkeld omdat er mensen 1 of 2 dagen kwamen kijken en dus opbouw hadden gemist, dat Tuukka daar niet in terug viel vond ik heel goed, dit gebeurd wel eens op seminars, dan legt men weer opnieuw uit wat er besproken was. Persoonlijk denk ik dan altijd, had de hele week gekomen dan wist je waarover we spreken. Terug vallen kan gewoon niet. Dit verdienen de mensen die de hele week er zijn niet.
Maar toch wilde hij dan tijdens eten uitleggen hoe de vork in de steel zat en weigerde men dat. Poe…weinig respect, zo ervaar ik dat.

Er zat een opbouw in de hele week en als je notities hebt gemaakt en dat dan voor jezelf uitwerkt, dan heb je een heel goed draaiboek voor je training, ik in ieder geval wel

Min punt voor mij is dat ik die agressie training wel zie zitten ( ik zie het resultaat) maar ik kan geen pijn prikkels toedienen aan mijn hond of mens.
Dat is niet mijn ding en past niet bij me, daarom ga ik ook goed nadenken wat ik hoe kan gebruiken. Over driften weet ik nu heel veel en geloof me ik ga me daarin trainen in mijn kringgroep om dat te herkennen. Natuurlijk doe ik dit sneaky;-)

My picture is super clear for me.

Camping plek, eten, kantine, train lokatie, alles was zeer naar wens.

En HSV Hoogkerk, I’ll be Back
Tuukka en HSV Hoogkerk, bedankt.