ie zijn wij

Voorzitter: Dhr. K.J. Stienstra
Secretaris: Dhr. J. Stienstra
Penningmeester: Mw. J.A. Stienstra – Pelsma

NBG HSV Hoogkerk houdt zich bezig met het op een sportieve wijze trainen en opleiden van gebruikshonden (in statuten en huishoudelijk reglement vastgelegd) volgens het internationaal africhtingsprogramma IPO (Internationale Prüfungs-Ordnung).

De vereniging staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Groningen, is aangesloten bij de Nederlandse Bond van Gebruikshondensportverenigingen (NBG), het overkoepelend orgaan van werkhondenverenigingen in Nederland, die op haar beurt weer is aangesloten bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland en de Nederlandse Culturele Sportbond (NCS).

Van HSV Hoogkerk komen leden met hun honden al gedurende een reeks van jaren uiterst succesvol uit op grote nationale en internationale africhtingswedstrijden, waaronder vele Nederlandse- en Wereldkampioenschappen.
Ook organiseert HSV Hoogkerk jaarlijks diverse wedstrijden en examens, zo werd onder andere in 1996 in het Oosterparkstadion in Groningen het Nederlands Kampioenschap van de NBG georganiseerd en staat er sinds 1998 ieder jaar een internationale africhtingswedstrijd (De Holland Cup met toekenning van het CACIT) op de wedstrijdkalender.

Bij HSV Hoogkerk wordt getraind volgens het FCI reglement, het internationale wedstrijd- en examenreglement: http://www.nbg-hondensport.nl/formulieren/IPO2012NED.pdf

VZH-BH Verkeerszekere Hond-Begleithund
Het basisdiploma dat iedere hond moet hebben voordat hij verder mag in de IPO-training. Het examen bestaat uit twee onderdelen, een appèlgedeelte en een praktijkgedeelte waarin de hond moet tonen vertrouwd te zijn in het dagelijks verkeer.

IPO 1, 2 en 3 Internationale Prufungs Ordnung 1, 2 en 3
Bestaat uit de onderdelen speuren, appèl en manwerk.
Afd. A speuren:
Het uitwerken van een eigen of vreemd spoor en het verwijzen van voorwerpen.
Afd. B appèl:
Vrij volgen, zit- en afoefening, apporteren over de grond, de schutting en de haag, vooruitzenden en afliggen met afleiding.
Afd. C manwerk:
Revieren naar de pakwerker, stellen en aanblaffen, vluchtverhindering en verdediging.

IPO 1 vormt hier een basis, IPO 2 en IPO 3 zijn ieder weer uitgebreider. Voor de exacte omschrijvingen van de oefeningen zie het examen- en wedstrijdreglement.

SpH 1, 2 Speurhond 1, 2.
Het uitwerken van een 3 uur oud vreemd spoor volgens een voorgeschreven patroon en het verwijzen van de voorwerpen. Voor SpH 1 dient de hond minimaal VZH/BH te hebben.

UV Uithoudingsvermogenproef
Het naast de fiets afleggen van een afstand van 20 km in een tempo van 12 – 15 km per uur. Daarnaast moeten ook nog enkele gehoorzaamheidsoefeningen worden gedaan.

Examens
VZH-BH en IPO-examens kunnen gedurende het gehele jaar worden georganiseerd (met uitzondering van de maanden december en januari). Over het algemeen wordt er een examen aangevraagd wanneer er binnen de VZH-BH en IPO-groepen voldoende combinaties in aanmerking komen voor een examen.

Wedstrijden
Op eigen terrein vindt sinds 1998 jaarlijks de “Holland Cup” plaats, een internationale africhtingswedstrijd met toekenning van het CACIT (Certificat d’Aptitudeau Championnat International Travail) en deelnemers uit binnen- en buitenland.
De wedstrijden op onze accommodatie in Hoogkerk kennen doorgaans een groot aantal inschrijvingen en een gezellige sfeer. De talrijke bezoekers komen in eerste instantie natuurlijk voor hondensport op een hoog niveau, maar daarnaast ook voor het ontmoeten van en bijpraten met oude hondensportbekenden.

HSV Hoogkerk is uiteraard ook vertegenwoordigd op wedstrijden elders in het land, is het niet als deelnemers dan zeker als toeschouwers want ook van het kijken naar andere africhters kan veel worden opgestoken.
Zowel in 2004 als ook in 2005 was HSV Hoogkerk met 2 leden vertegenwoordigd op het Nederlands Kampioenschap Alle Rassen en in 2005 stond er zelfs een combinatie uit Hoogkerk op het Wereldkampioenschap Alle Rassen, wat dat jaar in Nederland werd georganiseerd en werd hierbij beste afd. C met 96 punten.

Maar daar is het niet bij gebleven; Diverse leden hebben de laatste jaren deelgenomen en kampioen geworden bij de NBG Regionale Kampioenschappen, Alle Rassen Nederlandse Kampioenschappen FCI en Ras kampioenschappen en ook nog een deelnemer aan de Wereld Kampioenschappen FMBB.

Speuren:

Afd. B: