Nieuws

Lezing Warmin Up en Cooling Down

Geplaatst op 27 January 2019

Datum: Vrijdag 8 februari 2019
Tijd: 19.00 uur – 21.30 uur
Kosten: € 10,00 PP, incl 1 kop koffie
Lezing wordt gegeven door Carmen vd Kamp, eigenaar Sporthond in Conditie

Waarom zijn Warming-up en Cooling-down belangrijk als voorbereiding en herstel voor en na de training?

Om energie te kunnen besparen worden niet alle onderdelen van het lichaam altijd in paraatheid gehouden. Zo is de doorbloeding van de motorische delen laag tijdens rust. Als voorbereiding op de komende activiteit is het belangrijk om deze delen te activeren. De warming up die daarvoor gebruikt wordt bestaat uit twee fases.

Het doel van de eerste fase van de warming up is de temperatuur van de skeletspieren, zenuwbanen en gewrichten optimaliseren. Door de toenemende bloedtoevoer en de activiteit van de spier gaat de temperatuur omhoog. Als gevolg hiervan worden de zenuwbanen en het gewrichtsvocht opgewarmd. Doordat het gewrichtsvocht vloeibaarder wordt kan het kraakbeen makkelijker langs elkaar bewegen. Tot slot wordt het gewrichtskapsel gestimuleerd om meer gewrichtsvocht aan te maken en neemt het kraakbeen meer gewrichtsvocht op waardoor de schokdemping beter wordt.

Tijdens de tweede fase van de warming up ligt de nadruk op het op pijl brengen van de spiertonus en de zenuwprikkeling. Afhankelijk van de volgende activiteit worden verschillende voorbereidende oefeningen gedaan. Tijdens deze oefeningen zal de nadruk liggen op coördinatie en lenigheid zonder de energiereserves te veel aan te spreken.

Na afloop van de activiteit is het verstandig om een cooling down te doen. Door de aanhoudende beweging blijft de doorbloeding op peil en worden de afvalstoffen uit de spieren gemasseerd. De lage intensiteit van de beweging heeft tot gevolg dat de ademhaling en bloedsomloop weer tot rust kunnen komen en de spieren weer een normale tonus krijgen.

Externe factoren die invloed hebben op de warming up en cooling down zijn;
- de omgevingstemperatuur, bij koud en nat weer zal het langer duren voordat de spieren op temperatuur komen
- de ondergrond en het gebied waarin de activiteit plaats vindt
- voorgaande activiteit hond, komt ie uit een koude auto of heeft ie net een wandelingetje gemaakt
- de conditie van de hond heeft invloed op de lengte van de warming up, bij een betere conditie zal de warming up langer duren
- mate waarin de hond nog in hersteltijd zit van een voorgaande training, hoe meer hij nog moet herstellen hoe langer de warming up duurt

 

Geef je op via de mail: info@hondensporthoogkerk.nl