Nieuws

Wereld Kampioenschappen Africhting Hollandse Herders 2018

Geplaatst op 5 November 2018

Wereld Kampioen Holland Messi v. Le Dobry

_MG_2605

 

Tijdens het WK WDSF 2018  in Roden werden José Stienstra en haar fokproduct Holland Messi v. Le Dobry gehuldigd als wereldkampioen IPO 3 van de Hollandse Herders.

Draha Mašková interviewde de kersverse wereldkampioene voor www.profidog.cz.

 

Nogmaals gefeliciteerd met je 1e plaats! Ik zou graag willen weten wat deze overwinning voor je betekent?

Bedankt! Als eerste wil ik zeggen dat de eer ook toe gaat naar mijn zoon Jack Stienstra. Hij heeft Holland Messi v. Le is afgericht en opgebouwd. Zijn grandioze voorbereiding bracht Messi naar het hoogste niveau. Jack heeft met Messi 3 keer een WK HH en 2 keer een WK FCI gedraaid. Hij koos er nu voor om als pakwerker op het WK te staan.

Dat Jack vertrouwen heeft in mijn capaciteit, mijn voorbrengen en dat hij mij in staat acht om Messi te kunnen laten pieken op het juiste moment zie ik als een groot compliment. Want Messi verdient het om wereldkampioen te zijn!

Iedereen droomt ervan om wereldkampioen te worden. Voor mij is het een kroon op mijn werk als africhter én fokker. Dat Messi ons eigen fokproduct is maakt het extra speciaal. De overwinning is een beloning voor  je inzet, passie en liefde voor de sport met je hond. Toch gaat het voor mij vooral om fun hebben met mijn hond, het samen naar iets toewerken onder begeleiding van anderen; je club, teamgenoten én je familie die je door dik en dun steunt.

Jose met beker

…en wat betekent het voor jou om aan het WDSF Champion 2018 deel te nemen?

Deelnemen aan de WDSF WK 2018 is als een feestje! De WDSF WC is mijn kindje, ik ben oprichter van de WDSF en als mama van de Dutchi’s is het een eer om voor je ras te mogen uitkomen en te strijden naar het hoogst maximale. Een familie die elkaar steunt, gunt en support en die allemaal hetzelfde doel hebben, de Hollander op de kaart te zetten. Elkaar weer te ontmoeten, samen bij te kletsen en samen actief te strijden.

What were your feelings and emotions at the moment when it was clear, that you are the winner of your category?

Ik was erg emotioneel na het manwerk, ik sloot mijn ouders in mijn armen en de tranen vloeiden, mijn vader heeft sinds kort te horen gekregen dat hij kanker heeft en strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte. Mijn vader is bijna altijd aanwezig en als hij niet aanwezig is dan is hij zeker in zijn hoofd bij mij en leeft mee. We hebben samen zoveel gedaan met de honden dat het voor mij dit jaar heel bijzonder was dat hij er wel bij kon zijn en kon zien hoe ik Wereld Kampioen kon worden.

Ook waren er natuurlijk bijzaken zoals het ongelovelijke gemene op de person spelende onwaarheden en leugens op sociaal media. We zijn door de slijk gehaald. Misgunnen van mensen die aan de kant staan, toen ik Wereld kampioen werd viel er een last van mij af en was er nog mar weinig te zeggen overgebeven.

Door te winnen heb ik de monden van deze mensen gesloten. Winnen kan ik niet beinvloeden, de prestaties van Messi en mij hebben de negatievelingen laten zien dat Messi een grandioze hond is en dat ik een goede africhter cq geleider ben.

 

With what expectations and goals did you arrive to the Netherlands and the WCH?

Mijn goal was om lekker mee te draaien en Messi aan de Wereld te laten zien, dat hij in een goede conditie is, goede bespiering heeft en goed in zijn vel zit. Dat hij ontzettend goed door Jack is afgericht en dat hij net als de voetballer Messi, Der  Meester Messi is. Ik weet dat Messi de WEreld kan veroveren, maar alles moet passen, met de organisatie van de WK die ik natuurlijk er ook bij had, wist ik heel goed dat dit niet gemakkelijk zou zijn maar ook weet je dat hij het in zich heeft. Ondanks dat ik weet dat er enkelen ook zeer netjes hun hond hebben afgericht en natuurlijk ook kans maken op deze titel.

 

How do you see your victory now, after a few weeks – has it changed anything? Did it move you forward and do you have higher goals now? How did you celebrate your success? :-)

De overwinning werd overschaduwd doordat Messi de dag na de WK erg hoge koorts kreeg en zeer ziek werd. Hij was apatisch en voor de dood weggehaald. Dat gaf een domper op het WK. Gelukkig gaat het nu beter met Messi en zijn we nog steeds aan het uitzoeken waardoor deze plotselinge ziektebeeld vandaan kwam. Messi vechte voor zijn leven en dan is de titel niet zoveel meer waard maar de gezondheid van je hond is dan prioriteit nummer 1.

Met Messi was het fijn om mee te doen, Messi is van Jack en dat is ook de afspraak dat hij na de WK Messi weer terug zou krijgen en dat hij zich nu voorbereid op de Nederlandse Kampioenschappen Werkhonden. Als Messi gezond en wel hersteld is gaan we kijken of Messi zich ook daar kan kwalificeren voor de WK FCI en hoop ik van ganser harte dat Messi in September daar staat met Jack.

Ik heb dus helaas niet het Wereld Kampioenschap gevierd zoals men dit had moeten vieren, Mede door de organisatie van het WK was ik gesloopt en totaal uitgeput, de ziekte van mijn vader en dan alle negativiteit beinvloeden dit. Ook de dag na het WK waarop ik als Voorzitter van de WDSF een algemene ledenvergadering had met de leden en bij thuiskomst zie dat Messi zo ziek heeft is een feestje niet op zijn plaats maar kom je in een rollorcoaster van emoties.

 

Could you please describe your performance in each phase? What pleased you, what disappointed you and what would you do differently? Did you learn from your mistakes if there were any at the trial? :-)

Speuren;

Het gras was erg hoog, maar voor een ieder gelijk. De sporen lagen er goed in maar doordat het gras was platgeslagen zag je niet altijd je spoor. De warmte speelde ook mee omdat ik zaterdag b en c had gedraaid moest ik “nog” even speuren. Messi kan goed speuren maar ja, 10 meter achter de hond weet je het nooit.

 

De aanzet was rustig, mooi diep speurde Messi, de Keurmeester had opgemerkt dat Messi op het eerste spoor 1 keer licht hoog speurde, helaas kan ik dit niet bevestigen want achter hem aanlopen heb ik dit niet gezien. Op de eerste strek geen voorwerp, dan denk je, oei…. Overlopen of ??? de eerste hoek perfect, niet versnellen, rustig en diep blijven speuren. De tweede strek gaf hetzelfde beeld. Voorwerp goed verwezen, maar in mijn opinie kan Messi dit beter kwa concentratie, ik zag dat hij licht omkeek waar ik bleef, ik denk dat dit door de lijnvoering kwam. De keurmeester kon dit niet zien door de hoogte van het gras.  Aanzet goed, niet versnellen, Keurig speuren zoals in het boekje staat omschreven. Tweede hoek, akkoord, derde strek en hoek akkoord. Vierde strek, weer voorwerp, gelukkig, zelfde beeld als bij eerste voorwerp.

Vierde hoek door daarna iets hoog en direct weer naar beneden, daar zat dus weer een half puntje. Laatste voorwerp akkoord.

Speuren was subliem, de voorwerpen waren goed verwezen maar door de concentratie denk ik dat ik de handeling van het neerleggen van de lijn niet was zoals in de training.

Maar zeer blij met de 99 punten op speuren en zeker verdiend.

 

Appel

Omdat het intrainen niet goed ging op vrijdag, de verstekken niet goed aangenomen en nogmaals drooggetraind, wist ik dat ik voor zaterdag mezelf moest gaan focussen op de wedstrijd en mijn hoofd bij de wedstrijd houden en niet meer alle randverschijnselen en organisatorische dingen.

Zaterdagochtend ben ik thuis gebleven en heb wat dagelijkse dingen gedaan. Bij het uitlaten merkte ik dat ik toch wat onrustig en leeg voelde, maar die grandioze Messi vertelde mij gewoon, kom ik sleep je er door heen, gaat allemaal goed komen en dat was ook zo.

DSC_7344_Fotor DSC_7538_Fotor DSC_7530_Fotor DSC_7517_Fotor DSC_7479_Fotor DSC_7451_Fotor DSC_7368_Fotor DSC_7348_Fotor

Helaas mijn zoon niet kunnen ondersteunen tijdens zijn pakwerk bij de IPO 1 en 2 honden. Mijn man Klaas moest ook speuren en normaal sta ik daar ook aan zijn zijde moest het nu ff alleen doen en dat deed hij grandioos. Dus omstreeks 12 uur naar het wedstrijdveld gegaan en me afgesloten van de mensen die graag aandacht of een praatje willen maken. Na het goed warm lopen, wat fun dingen gedaan te hebben moisten we ons aanmelden en eerst afleggen. Bij het afleggen merkte ik dat er een aantal takjes lagen, ik hoopte maar niet dat hij ging verplaatsen om daar aan te komen. Mijn hart bonste wat harder dan normaal. Na het afleggen merkte ik dat Messi door enkele blafjes te geven dat hij zei, I’m ready lets Rock and Roll. Hij had er zin in en wilde.

Volgen was soms iets voor, maar met tempo wisselingen weer op goede plek, door de groep goed geconcentreerd. Halthouden ook voldoende snel.

De zit, maakte ik zelf een foutje,, tijdens het volgen dacht ik shit te weinig ingeseind, maar dan moet je door. Messi nam het commando goed aan en ik hoorde het publiek niet, dus hij zat. Op video terugziend kan hij sneller.

 

De af was ook goed, maar terugziend op de video zie je wat hij doet en verplaats even met zijn heupen. Voorkomen,voet waren goed en voldoende snel.

De sta merk je wel dat hij opspringt maar zie je niet dat hij nog wat pasje meedoet, als je je omdraaid is het natuurlijk een perfecte oefening maar op de video zie je wel dat hij teveel meeloopt.

Apporteren was goed, mooi oppakken van het blok, voldoende snelheid heen en terug. Goed aan de voet.

Apporteren met springen, zijn sprong heen kon iets hoger, maar niet aangeraakt, terug was een goede sprong en correct afgewerkt.

Klimschutting ook een nette oefening.

Vooruitsturen met afleggen was maar een zeer kort stukje maar Messi reageerde prima en draaide zich snel om om af te gaan.

Punten misschien aan de hoge kant, maar ik was niet de enige en ik was blij met de drive en motivatie die Messi liet zien.

Erg blij met de 96 punten een droom om deze punten te krjgen op de WK.

 

Manwerk

Manwerk, de voorbereiding, even warm bijten op mijn man. Messi heeft altijd wel een conflict-je met hem, dus zijn beten waren goed , droog en hard, ook goed lossen.

En dan aantreden in de warmte, in mijn opinie kon hij iets sneller naar 1 en 2 revieren maar toen kwam de diesel op gang en zette hij goed vaart,

Vanaf het aanblaffen tot en met het einde heb ik een zeer gedreven hond gezien, super netjes voorgebracht, goede harde beten en goed lossen met een overgangs fase, Correct voorgebracht in mijn optiek.

DSC_7928_Fotor DSC_8036_Fotor DSC_8019_Fotor pakwerkers 1 DSC_8017_Fotor DSC_7988_Fotor DSC_7965_Fotor DSC_7952_Fotor DSC_7946_Fotor DSC_7938_Fotor

Can you tell us more about the whole competition from your point of view for those who could not be there?

Het was de 5e Wereld Kampioenschap Africhting, IPO en met een mooie groei van in 2014 23 honden die deelnamen aan het WK en nu 48 stuks. Daarnaast 4 andere sport disciplines die strijden om de Wereld Cup 2018, Agility, Obedience, Mondioring en IPO-R. Omdat ik zelf de organisatie op me heb genomen voor het IPO gedeelte en de algemene zaken kan ik zeggen dat ik trots ben op ons team dat zoveel werk heeft verricht, een super mooie locatie bij de KV Noordenveld in Roden, waar vele mogelijkheden waren om te wandelen, in de schaduw te staan, voldoende ruimte voor alle sportdisciplines, een groep vrijwilligers die ontzettend goed hun best gedaan hebben om het een ieder naar zijn zin te maken en vragen cq problemen direct op te lossen. Het was een geoliede machine. Een WK waardig evenement, dat niet onder doet voor andere evenementen. Vanaf het begin tot het einde verliep alles heel goed. De organisatie heeft er alles aan gedaan om het goed en vlot te laten verlopen, de catering stond zijn mannetje, eten en drinken voldoende en voor goede prijzen. Voldoende accomodatie om te overnachten, goede geluidsinstallatie, een super leuke feestavond. Het was een genot om aanwezig te zijn en de sfeer die men voelde was warm en welkom. De speurvelden was voor een ieder gelijk, hoog gras, voldoende ruimte, spoorleggers en wedstrijdleiders die hun taak serieus namen. De sporen waren van goede lengte, de voorwerpen werden goed neergelegd en de resultaten bij het speuren waren erg goed te noemen. De kwaliteit van diverse honden was erg hoog.

 

Het wedstrijd veld was mooi aangekleed, alle vlaggen hingen in de top van de vlaggemasten, het veld was goed afgezet en er was een speciale lijn afgezet voor de pers en andere genodigden. De update van de wedstrijduitslagen en video’s waren snel en vlot online.

 

De wedstrijddagen verliepen soepel, goed op schema, vier Jonge maar zeer getalenteerde pakwerkers, keurmeesters die keurden naar eer en geweten, De kwaliteit van de deelnemers was hoog te noemen. Natuurlijk hadden sommige honden moeite met de pakwerkers en hun stemgebruik.

Maar het was een spannende wedstrijd met veel publiek en belangstellenden uit de Hondensport wereld.

 

Hoe is het mogelijk dat een ras waarvan 2 variateiten met uitsterven bedreigd wordt zo leeft onder de hondensporters. Waarom is er z’n harmonie tussen de africhters onderling, wat zegt dit over het evenement.

 

De opening en de sluiting van het evenement was grandioos, doeltreffend en effectief met mooie muziekkorps en slagband.

 

What is your dog like? Do you have anything in common? What is his/her strongpoint?

Messi is een grandioze hond, super stabiel karakter, energie zuinig soms, hart van goud, geen knokker met andere dieren, sociaal naar mens en dier. Je grootste vriend en al helemaal flexible omdat ik normaal niet met hem train.

Zijn sterke punten zijn zijn onbevangenheid, gespierdheid, hardhead en de ervaring die hij heeft opgedaan.

Speuren en manwerk zijn zijn grootste passie. Een hond waar je op vertrouwen kan.

 

Why did you choose the Dutch Shepherd? Why is this breed exceptional to you? To whom would you recommend this breed?

Ik heb voor de Hollandse Herder gekozen omdat ze uniek zijn, niet iedereen heeft dit ras, ze zijn gevoelig, aanhankelijk en zeer veelzijdig. Het is een hond die erg jalours kan reageren als je niet hun de aandacht geeft die ze graag willen. Ze willen het alleen recht bij je.

Ik zou een ieder die actief is of die actief wil zijn deze hond aanraden, het is geen kei harde hond maar een hond die kneedbaar is en graag voor je wil werken.  Hij beschermt je en staat voor je klaar.

 

What are your dog sport plans, goals and dreams for the future? What place does dog sport take in your personal values ranking? Is it just a hobby or maybe even something more?

Mijn plannen, als Jack niet naar de WK FCI gaat in Italie, dan zou ik daar graag staan met Messi en hem nogmaals tonen aan de Wereld. Maar dat hangt van divese factoren af. Eerst moet Messi weer volledig herstellen en dat is prioriteit numer 1. Hij is nog lang niet op conditie als voor het WK.

Mijn goal zou zijn na Tessa, waarmee ik in 2005 op de WK FCI in Breda heb gestaan,  nog 1 keer terug te keren op het hoogste platvorm. Zou dit niet zijn met Messi dan probeer ik het met mijn Queen. De Jonge teef die ik momenteel africht. Maar bovenal gaat het mij om het plezier met mijn gezin in de sport, samen oefenen met mensen die op een hoog level staan. Motivatie en Passie behouden maar vooral houden van mijn honden en gezin.

Hondensport en houden van honden staat central in ons gezins leven, ondanks dat Klaas steeds minder gemotiveerd is om actief Hondensport te bedrijven. Onze gezamelijke trainingen mis ik zeker, ook het gemis dat Klaas niet meer kracht, snelheid en flexibiliteit heeft om honden goed op te bouwen en het juiste in ze naar boven te halen is een gemis. Ik heb bijna nog niet iemand gezien die zoveel capaciteit en gevoel heeft als hem.

Klaas is een man van weinig woorden, niet uit kunnen leggen hoe het moet maar het gevoel des te meer hebben om een goed bijtende hond neer te zetten is een kwaliteit. Ook Jack gaat zijn gang in het leven en het samen Hondensport bedrijven heeft wel een beetje zijn hoogtepunt gehad.

Voor mij is het wel iets meer al seen hobby, liefhebberij en passie.

 

Do you have any life motto?

The World Is Going To Judge You No Matter What You Do, So Live your Life The Way You Want To

WDSF: de sportfederatie voor de Hollandse Herder

32953134_1654546531337789_1183211538123587584_o 32768352_1654545778004531_7122983220651491328_n 32746950_1654545724671203_3663896528449175552_n 32745652_1654546234671152_4387165318833766400_o 32710812_1654545588004550_1615040108547801088_o 32290119_1067030046787429_6706282628850384896_o 32247399_1067030260120741_9124283928700518400_o 32231715_1067030376787396_8492813716306264064_o 32231501_1067009983456102_2254077263043624960_o 31960045_1959701857638272_3505491593337503744_o 31957510_1739317552803773_6920497588776992768_o 31957246_1739317422803786_812227875301228544_o 31950159_1739317542803774_6071825266701762560_o 31949143_1739317312803797_1216920769334870016_o 31946572_1739317346137127_1981165196990742528_o

De World Dutch Shepherd Federation is in 2014 opgericht door een groep fanatieke Hollandse Herder liefhebbers, verspreidt over de hele wereld. Het bestuur bestaat uit sporters en fokkers die hun kennis bundelen en samen strijden voor de erkenning van de Hollandse Herder als sporthond. De WDSF is erkent door de FCI en daardoor is het mogelijk om een World Championship te organiseren waarbij de winnaar een Wild Card ontvangt voor het FCI World Championship. Dé kroon op het werk van een africhter.

De WDSF en organisatie World Championship

Als overkoepelend orgaan stelt de WDSF de regels op; wij controleren de naleving hiervan en overleggen regelmatig met de FCI dat alles volgens de juiste afspraken verloopt. De organisatie van de evenementen ligt bij de gastlanden die hun locatie en vrijwilligers ter beschikking stellen. De organisatie is in heel grote mate vrij om beslissingen te nemen betreft opzet, indeling en programmering, waarbij een aantal vaste items gehanteerd dienen te worden. De WDSF bemoeid zich zo weinig mogelijk met persoonlijke keuzes, zodat de organisatie de vrijheid houdt om een goed evenement binnen hun budget te organiseren. Alle officials worden ter goedkeuring aan de WDSF voorgelegd en wij controleren of deze personen aan de gestelde regels en eisen voldoen.

In 2014 zijn we gestart met het eerste WK IPO HH, georganiseerd door HSV Hoogkerk in Nederland. Met 23 combinaties uit 8 landen waren we enorm trots op dit mooie evenement dat echt in de kinderschoenen stond. De DSD-familie was weer bij elkaar en de saamhorigheid was groot. In de jaren daarop volgenden WK’s in Zweden, Tsjechië en Duitsland. In 2016 werden er ook Obedience en Agility – wedstrijden georganiseerd, maar in 2017 waren we voor het eerst in staat om dat ook een officiële titel te geven, namelijk World Cup Winner. Dan wordt er nog steeds een Wereldkampioen uitgeroepen, maar helaas kan deze winnaar geen Wild Card ontvangen. We hopen dat dit in de nabije toekomst alsnog mogelijk is.

Het WK in Duitsland leek moeilijk te evenaren; een enorm groot deelnemersveld van 116 combinaties en een prachtige locatie waar op hoog niveau prestaties werden neergezet. De DSD-familie groeit, het weerzien van oude vrienden en het ontmoeten van nieuwe vrienden blijft een belangrijk punt op deze dagen. Iedereen gunt elkaar het beste en de strijdvaardigheid was groot.

Het WK in Duitsland leek moeilijk te evenaren; een enorm groot deelnemersveld van 116 combinaties en een prachtige locatie waar op hoog niveau prestaties werden neergezet. De DSD-familie groeit, het weerzien van oude vrienden en het ontmoeten van nieuwe vrienden blijft een belangrijk punt op deze dagen. Iedereen gunt elkaar het beste en de strijdvaardigheid was groot.

 

4 jaar later…

2018: het zou het eerste lustrum zijn voor het WDSF World Championship en dat zou een groot spektakel moeten worden. Nederland gaf zich vrijwillig op om deze organisatie op zich te nemen, zodat de Hollandse Herder tijdens dit 5e WK in haar moederland zou worden gepresenteerd. In samenwerking met de NHC heeft wederom HSV Hoogkerk de organisatie op zich genomen. Dat kon natuurlijk niet meer op het veld van hun club in Hoogkerk, want intussen was het evenement zodanig gegroeid dat deze locatie niet meer voldeed. Daarbij gaf de WDSF als wens aan dat het grandioos zou zijn als er nog meer sporten zouden kunnen worden gepresenteerd tijdens dit eerste lustrum.

Er werd overlegd, naar mogelijkheden gezocht en mensen gevonden die ervaring en kennis van zaken hadden, waardoor er een prachtig concept werd gevormd. Het resultaat: een wereldkampioenschap Hollandse Herders, gehouden in Holland, met 5 disciplines en totaal 147 deelnemers uit 18 landen! Qua sporthond is de Hollandse Herder nog redelijk onbekend, maar na dit weekend mogen we constateren dat de WDSF groeit en dat het enthousiasme onder de sporters om mee te kunnen doen aan deze World Cups / World Championship steeds groter word. Veel mensen kennen elkaar en ieder jaar worden er vele ‘familie foto’s ‘gemaakt van nesten die aanwezig zijn op deze dagen. En dat zorgt voor een groot ‘wij-gevoel’.

Het organiseren van 5 sportdisciplines is een moeilijke taak. Het is niet mogelijk om overal evenveel kennis van te hebben en dus werden dit jaar werkgroepen geformeerd met personen uit diverse landen die hun kennis wilden inzetten om als hoofdcoördinator te functioneren en de organisatie van de disciplines op zich te nemen. Al die werkgroepen samen vormden dit mooie evenement wat onder de noemer WDSF WC 2018 het leven zag.

Het vinden van een geschikte locatie lijkt een eenvoudige zaak, maar wordt snel onderschat. Het betreft niet alleen een paar velden waar sporten op gehouden kunnen worden, maar het publiek moet goed ook zicht kunnen hebben. Daarnaast moet alles vlot en geolied verlopen, men moet alle gegevens van deelnemers kunnen controleren, de kantine moet alle hongerige magen kunnen voeden, parkeerplaatsen en uitlaatmogelijkheden moeten voldoende zijn en oh ja, iedereen wil in de schaduw staan…. En als laatste; het moet ook nog binnen het financiële plaatje passen. Het is onmogelijk om aan al die wensen te voldoen, maar toch wordt er op dit gebied steeds weer een knappe prestatie neergezet.

In de bosrijke omgeving van het dorp Roden werd het terrein van de korfbal vereniging gekozen tot locatie van het WDSF WC 2018. Normaal gesproken krijg ik als secretaris van de WDSF een locatie door wat ik via Google Earth of Maps kan bekijken, maar in dit geval had ik het voorrecht om de locatie met eigen ogen te aanschouwen en ik kreeg van Sietze Plazier een rondleiding van de mogelijkheden die het terrein kon bieden. Op dat moment besef je je: dit wordt een enorme klus! Maar ze hebben die klus bijzonder goed volbracht. Na enkele maanden was het terrein getransformeerd tot een echt WK-waardig stadion met een mooi strak en vlakke ondergrond, hoge vlaggenmasten waar alle landenvlaggen trots op wapperden, hekken die met banners waren voorzien van alle grote sponsors, professionele veldaankleding van alle terreinen en een groot ontmoetingsterrein waar alle bezoekers elkaar konden treffen.

Een groot leger van vrijwilligers zorgden ervoor dat alles zo goed mogelijk verliep en niemand iets te kort hoefde te komen.

De wedstrijd zelf was ongelofelijk spannend, tot op de laatste deelnemer. Maar mijn eigen vaderlandse eer werd goed gestreeld omdat TeamNL met de IPO- kampioensbeker naar huis mocht; José Stienstra met Holland Messi v. Le Dobry bleken onverslaanbaar tijdens het World Championship IPO.

In totaal stond TeamNL 6 keer op het podium en werd het landenklassement door NL gewonnen. Nadat Duitsland jarenlang de toon heeft gezet, was de eer dit keer aan de Nederlanders.

Niet altijd goed….

Ondanks alle euforie en het harde werk, zijn er helaas altijd klachten. Persoonlijke meningen die op social media extra gevoed worden, leggen een zware druk op de mensen die een dergelijk evenement proberen op te zetten. Al snel worden verkeerde conclusies getrokken en roddels gaan vliegensvlug het digitale netwerk over.

Tegen al die mensen die een dergelijke sterke eigen mening hebben, zou ik graag willen voorstellen: beeld je zelf eens in hoeveel werk het is om een wereldkampioenschap voor 5 disciplines op te zetten. De tijd, de mensen, de materialen, het kostenplaatje; alles moet kloppen en overal moet verantwoording voor worden afgelegd. Er zijn gunfactoren, maar er zijn ook regels. Er zijn kosten en sponsoren, maar is het voldoende? Je wilt een mooie ceremonie, maar die mag niet te lang duren. Hoe hou je iedereen tevreden? Nooit zul je het iedereen naar de zin maken, maar je probeert het hoogst haalbare te bereiken.

Als je het idee hebt dat je dit aan zou kunnen, dan nodigen wij je van harte uit om eens samen om de tafel te gaan zitten. De WDSF is continue op zoek naar mensen die de organisatie voor een WK op zich willen nemen, dus sta op en ga met ons de uitdaging aan om weer zo’n prachtig wereldkampioenschap op de kaart te zetten!

De locatie voor 2019 is helaas nog onbekend, maar we hopen dat we iedereen ook volgend jaar weer terug mogen zien op het WDSF Wold Championship.

Vriendelijke sportgroet,

Melinda Fekken- de Kleijn

melinda

Secretaris WDSF

 

Speuren WK Hollanders

In het weekend van 5 en 6 mei vond het WK Hollandse Herders plaats in Roden. Al maanden daarvoor was ik benaderd door het secretariaat om sporen uit te lopen. Ik gaf toen aan dat na 35 jaar welletjes te vinden, zeker op grote evenementen.

Toen kwam de vraag of wedstrijdleider niks voor mij was.

Leek me geweldig een evenement als dit mee te maken, dus zij ik toe. Dan de vraag welke sporenleggers worden uitgenodigd. in overleg hebben we een aantal ervaren mensen benaderd: Bert nieuwenhuizen, Rene van goor en Peter boeters. Stuk voor stuk ervaren mensen die weten waar ze mee bezig zijn.

Als je aan zoiets begint moet het ook goed gebeuren dus 3 weken voor het evenement naar Hoogkerk gereden om de velden te bekijken. Het werd toen al duidelijk dat het hoog gras zou worden, maar dan ook wel voor een ieder gelijk.

Gelukkig ken ik daar de weg een beetje, jarenlang sporen gelegd voor de Holland Cup en ook diverse keren als deelnemer.

Er zijn verenigingen die werken met een spooruitzetter, ik heb als sporenlegger al veel samengewerkt met Bert, Rene en Peter, onder  andere op regiowedstrijden en de NBG kampioenschappen. We kiezen ervoor het te combineren, de sporenleggers zetten ook uit, zo ook hier.

Dus op vrijdagmorgen naar Hoogkerk vertrokken en na de koffie piketten mee en meters maken..

Bij de velden aangekomen was het inderdaad erg lang gras en wel zodanig dat het op veel plaatsen gewoon plat lag, maar je moet roeien met de riemen die je hebt, dus het zij zo.

Maar onze mening was gelijk: dit was zeker niet makkelijk..

Er was ruimte genoeg, we konden mooie sporen uitpassen en daarna naar het hotel waar ook de keurmeester Berry Kleinhesselink was aangekomen. Ik zal de details besparen, maar het werd een super gezellig samenzijn!

Dan de wedstrijd dagen zelf: onze gedachte dat er hier en daar wel wat zouden sneuvelen bleek ongegrond, wat een geweldig speurende honden hebben we gezien!

wat me vooral opviel was het rustige overtuigende zoeken van veel honden, ondanks het hoge soms platte gras zeer diep en de juiste concentratie.

om alle uitslagen te vermelden is wat overbodig, alles staat op de site van hondensport en sporthonden, maar enkele combinaties benaderde de perfectie, alleen het kleinste foutje weerhield van de volle 100 punten.., waaronder de latere wereldkampioene.

Wat me vooral opviel was het rustige overtuigende zoeken van veel honden, ondanks het hoge, soms platte gras zeer diep en de juiste concentratie.

Om alle uitslagen te vermelden is wat overbodig, alles staat op de site van hondensport en sporthonden (en ook achterin dit clubblad). Enkele combinaties benaderden de perfectie, alleen het kleinste foutje weerhield ze van de volle 100 punten.., de latere wereldkampioene was hier één van.

Van de bijna 50 combinaties zakte er slechts 1, die hield het bij de eerste hoek voor gezien, de rest slaagde allemaal; een superprestatie!

 

Conclusie: het was een evenement van zeer hoog niveau met een keurmeester die sportief en opbouwend keurde en een speurteam dat op 1 lijn zat. Van de wedstrijd zelf heb ik niks gezien, ik was 2 volle dagen op de speurvelden..

Organisatie bedankt voor het vertrouwen in ons, hoe belangrijk dat is heb ik in het verleden ervaren..

Het hotel, de feestavond, de verzorging op de velden, alles was top geregeld. Namens het hele team: bedankt!

Jan vd Visch

Jan v.d. Visch

 

Appel WK Hollanders

En dan was daar het eerste lustrum van WK Hollandse Herders in Roden Gemeente Noordenveld in Nederland. Begonnen 5 jaar geleden in Hoogkerk met 23 honden in IPO. Nu 147 honden in 5 onderdelen met deelnemers uit 18 landen. Mondioring, agillity, obedience, IPO-R en het hoofdtoernooi IPO.

Donderdagochtend alvast een kijkje gaan nemen op het wedstrijdterrein bij de KV Noordenveld. Bij binnenkomst vielen de 20 vlaggen gelijk op. Het zag er heel feestelijk uit. Vele vrijwilligers waren nog bezig met de opbouw van het terrein. Het zag er top uit! Donderdag aan het eind van de middag begon de officiële opening.

Normaal gesproken is dat op vrijdag maar in verband met Dodenherdenking was dit naar donderdag verschoven.

Normaal gesproken is dat op vrijdag maar in verband met Dodenherdenking was dit naar donderdag verschoven. Alle landen en deelnemers verzamelden zich buiten terrein om vervolgens onder begeleiding van muziekvereniging Noordenveld het terrein op te marcheren. Indrukwekkend gezicht al die honden en deelnemers. Na de officiële opening door burgemeester Klaas Smid vond de loting plaats.

Op vrijdag was het intrainen voor de teams. Na de intraining werd men bij de veterinaire controle verwacht. Dankzij een goede voorbereiding van het secretariaat en de vrijwilligers verliep dit soepel. Was erg leuk dit ook eens van nabij mee te maken. ’s Middags mochten de IPO 1 en 2 honden intrainen op de pakwerkers.

Zaterdag was het dan zover. Start van het toernooi. Als wedstrijdleider op het onderdeel B stond ik er met neus bovenop. Prachtige sport gezien. Wat een genot om daar te mogen staan. Ook erg leuk waren de diverse gesprekken met mensen langs de kant. Er was door de organisatie geflyerd bij de omwonenden van het sportpark om ze voor te bereiden op eventuele overlast van blaffende honden en parkeerders. Vele maakten gebruik van de gelegenheid eens te komen kijken naar dit evenement. De meesten hadden nog nooit een Hollandse Herder gezien laat staan kennis gemaakt met de sport. Resultaten op de eerste dag waren voor een aantal Nederlanders ronduit veelbelovend te noemen. Zou nog goed spannend worden op zondag. De zaterdag afgesloten met de traditionele feestavond. Deze vond plaats in hotel Aduard. Goed verzorgd, heerlijk gegeten en erg gezellig.

Zondag. Alweer de laatste dan van het toernooi. Op deze ook weer zonovergoten dag starten ook de deelnemers in obedience, agillity en IPO-R. Mondioring was zaterdag al begonnen en had op zondag het vervolg van de wedstrijd. Het was gezellig druk op deze dag net als zaterdag overigens. De spanning liep op bij de deelnemers….wie o wie wordt er wereldkampioen? Na een mooie competitie mocht José Stienstra-Pelsma met haar Holland Messi v. Le Dobry zich wereldkampioen noemen. Mandy Gläser uit Duitsland met haar Bico Kimovy Smecky werd tweede en Klaas Stienstra met Holland Nigel v. Le Dobry werd derde. De dag werd afgesloten met de sluitingsceremonie en de prijsuitreiking.

Het waren ronduit fantastische dagen! In de maanden en weken voorafgaand aan dit WK zijn vele vrijwilligers in touw geweest om een absoluut WK waardig evenement neer te zetten. Ook tijdens het evenement was de inzet van deze vrijwilligers onvermoeibaar. Diepe buiging voor jullie! Ook zonder de vele sponsors en de medewerking van de gemeente Noordenveld was dit niet mogelijk geweest.

En niet te vergeten, het weer was fantastisch gezien de vele bruinverbrande hoofden. Ik heb genoten en kijk terug op een meer dan geslaagd WK.

Tot volgend jaar in….???

Helga Groen

Helga Groen

 

Manwerk WK Hollanders

Enige weken voor de WK werd ik door de organisatie benaderd met de vraag of ik tijdens het evenement de uitgenodigde pakwerkers zou willen begeleiden en ondersteunen. Dit heb ik met veel plezier aanvaart. Na het evenement kreeg ik het verzoek om een kort verslag te maken van mijn beleving en indrukken van de dagen dat ik aanwezig was tijdens het evenement.

 

Organisatie

IMG_7512 - kopie IMG_7425 - kopie IMG_7527 IMG_7545 IMG_7552 IMG_7547

Tijdens het evenement, dat op een geweldige manier was georganiseerd, heb ik alleen maar een sfeer geproefd van saamhorigheid en plezier, bij zowel deelnemers die aan diverse disciplines deelnamen als bij de medewerkers en vrijwilligers.

Terwijl de medewerkers en vrijwilligers van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in touw waren, was niets ze teveel. Je kon merken dat ze trots waren op hun evenement en dat was ook heel terecht.

Ik was in 2014 als keurmeester aanwezig op het eerste WK van de Hollandse Herders. Deze werd destijds gehouden op het terrein van HSV Hoogkerk. Er werd toen gestart met 19 combinaties verdeeld over IPO 1, 2 en 3.

Was het weer toen bar en boos, nu was het stralend mooi weer. Ook het deelnemersveld was nu beduidend groter, te weten 147 deelnemers uit 18 landen verdeeld over 5 disciplines. Er waren 46 combinaties voor het IPO; 7 combinaties voor IPO 1, 6 voor IPO 2 en 33 voor IPO 3.

 

Pakwerkers

pakwerk jack sylvano 2 pakwerkers 1 pakwerkerspakwerk back 1 pakwerk back 2 pakwerk back

Op donderdag 2 mei kwamen de uitgenodigde pakwerkers Leon Oosting, Jack Stienstra, Sylvano Baas en Gert-Jan Verweij, de keurmeester voor afdeling C de heer Jos Beck en ik bijeen. De bedoeling van deze bijeenkomst was om te bepalen welke pakwerker voor welk onderdeel ingezet zou worden tijdens het WK.

Tijdens de selectie werden we ondersteund door Ron van Hal, hij zorgde ervoor dat de selectie vlekkeloos verliep. Ook de sportieve hondensporters die hun honden hebben ingezet, hebben eraan bijgedragen dat keurmeester Jos Beck en ik goed konden beoordelen waar de pakwerkers zouden worden ingezet.

Besloten werd dat Leon het lange werk van de IPO 1 en 2 honden zou gaan doen en Jack het korte werk van de van IPO 1 en 2 honden. Sylvano het korte werk van de IPO 3 honden en Gert-Jan het lange werk.

Besloten werd dat Leon het lange werk van de IPO 1 en 2 honden zou gaan doen en Jack het korte werk van de van IPO 1 en 2 honden. Sylvano het korte werk van de IPO 3 honden en Gert-Jan het lange werk.

Ik wil langs deze weg de organisatie complimenteren dat ze het aandurfden om met de nog jonge pakwerkers te werken. Leon werd tijdens het evenement 18 jaar.

Wat de pakwerkers hebben laten zien tijdens het evenement was van grote klasse. Graag wil ik ze nogmaals bedanken voor de uiterst plezierige samenwerking tijdens dit evenement.

 

Tot slot

Het was een geweldige prestatie om een WK te organiseren waarvan iedereen heeft genoten, ongeacht de resultaten. Waarbij ik ook wil vermelden dat ik veel geweldige Hollandse Herders heb mogen aanschouwen, die erg temperamentvol waren in zowel afdeling B als C.

Ik ben van mening dat de opkomst van de Hollandse Herder een uitstekende aanvulling is op onze hondensport.

ekhart

Ben Ekhart

Team Hondensport Hoogkerk

 

DSC_1324 13 18 DSC_1333 IMG_7556